Annonce

Det skal du vide om hegnspæle af træ

hegn

Der findes mange slags hegn og derfor også mange måder at sætte dem op på. Men uanset om det drejer sig om et billigt raftehegn, et jægerhegn, et flethegn eller noget helt andet, er hegnspæle noget, du altid skal bruge.

Uanset hvilken slags hegn og hegnspæle af træ, du ønsker, så kan du altid få det i forskellige træsorter. Og det betyder meget, både for kvaliteten, holdbarheden og ikke mindst prisen. Forskellen mellem de forskellige træsorter kan være enorm.

Fx vil ubehandlet fyr eller gran holde i maks. 5-10 år. Bruger du trykimprægneret træ øges holdbarheden til det dobbelte. Set fra pris relativ til holdbarhed er trykimprægneret træ nok i de fleste tilfælde det bedste kompromis. Men hvis du vil gå efter kvalitet og bedste holdbarhed, så har du langt bedre optioner. Her et overblik over de holdbare træsorter:

Lærk

Lærk er et nåletræ med indbygget træbeskyttelse i form af naturlig terpentin. Lærk er meget vejrfast og holder ubehandlet i 20-30 år, alt efter kvalitet og omstændigheder. Lærk er også relativ billig og koster knap det dobbelte af trykimprægneret fyr. Lærk er et godt valg når du vil have et hegn der er flot i naturligt virkende træ, uden at det koster en bondegård. Ved at tjære den del der nedgraves bliver holdbarheden endnu bedre.

Eg

Eg er en gammel klassiker. Eg er i princip en meget hårdfør træsort. Men er ikke så god til at tåle skiftende fugtforhold. Dvs. lige der hvor hegnspælen møder jorden er eg relativ sårbar. Dertil kommer at god kvalitets eg er ret dyr, med priser fra 20.000, – pr. kubikmeter. Og dårlig kvalitets eg kan ikke engang konkurrere med trykimprægneret fyr når det gælder holdbarhed.

Undgå at grave eg direkte ned i jorden. Eg, som er støbt i beton holder sig meget bedre end nedgravet eg.

Robinie

Den nyeste dreng i klassen, hvad angår hegn og hegnspæle af træ. Robinie er en akacie art og kommer oprindeligt fra Nordamerika men dyrkes nu i Sydeuropa. Robinie er ekstrem kompakt og hårdfør og kan holde i 50 år, selv uden træbeskyttelse. Det koster lidt mere end eg, men holdbarheden er meget højere. Robinie tåler også nedgravning.

Kastanje

Kongen af hegnspæle træsorter. Kastanje holder også i 50 år og længere, når de spaltes snarere end saves. Ulempen er at det aldrig giver lige emner. Hegnspæle af kastanje er derfor altid krumme og egner sig kun til hegn hvor designet tager højde for dette.

You May Also Like

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *