Annonce

Hvad er en vedligeholdelsesplan

Vedligeholdelsesplan

En vedligeholdelsesplan er obligatorisk i større ejendomme med over 7 lejemål, og skal strække sig over 10 år, man ser dog også ganske ofte at den er brugt i mindre ejendomme og i andelsboligforeninger osv.

Det skyldes at en vedligeholdelsesplan er et rigtig godt værktøj til at holde styr på løbende og fremtidige udgifter til vedligehold og renovering.

Vedligeholdelsesplanen skal samtidig bruges til at dokumentere driftsudgifter såfremt den skal deles ud på huslejen pr. lejemål

Hvad skal en vedligeholdelsesplan indeholde?

Planen kan indeholde en beskrivelse af ejendommens nuværende tilstand, samt et overblik over hvilke renoverings- og vedligeholdelsesopgaver der forventes at dukke op i løbet af de næste 10 år.

Den skal indeholde beskrivelser af alle ejendommens bygningsdele hvor ejeren af bygningen har ansvaret for vedligehold, indvendig som udvendig.

En vedligeholdelsesplan kan f.eks. indeholde information om:

 • Tagværk
 • Kælder
 • Fundament
 • Vinduer
 • Udvendige døre
 • Trapper
 • Porte
 • Køkkener
 • Varm- vand- og gasinstallationer
 • Udearealer
 • Altaner

Dette er blot et lille udpluk af hvad en vedligeholdelsesplan kan indeholde. Der er ikke som sådan nogen præcise regler for hvad planen skal indeholde.

Dog kan det have stor betydning for økonomien såfremt det vurderes at der i en udlejningsejendom ikke er lavet en korrekt vedligeholdelsesplan.

Udover uforudsete udgifter kan det nemlig også betyde at lejerne har krav på at få penge tilbage i husleje, eller at man mister lejere pga. dårlig eller forkert vedligehold og rod i boligøkonomien.

Hvem må lave en vedligeholdelsesplan?

I og for sig må ejeren af ejendommen godt selv lave en vedligeholdelsesplan.

En ting er dog at det kan være svært selv at være uvildig når man skal vurdere sin egen ejendom og økonomien, noget andet er at det også kræver en del byggesagkyndig viden, og viden om markedet i byggebranchen.

Det kan være en stor opgave at se 10 år ind i fremtiden, men også at skulle vurdere hvad det koster at få udskiftet x antal vinduer om f.eks. 8 år.

Derfor kan det være en stor fordel at hente professionel hjælp når man skal have lavet ejendommens vedligeholdelsesplan.

Hvad koster en vedligeholdelsesplan?

En vedligeholdelsesplan kan koste alt mellem 8.000 og 50.000 eller mere alt efter hvor stor en ejendom, eller hvor mange ejendomme du har.

Dog kan udgiften deles ud på de antal lejemål der er i ejendommen, og derfor skal vedligeholdelsesplanen ikke ses som en egentlig udgift, men nærmere som en investering og en hjælp til at lægge et korrekt budget.

Med en god vedligeholdelsesplan ved du nemlig nøjagtig hvad din drift kommer til at koste de næste 10 år, og derfor ved du også hvad der skal lægges til side på budgettet.

Det kan dog altid betale sig at indhente et par tilbud fra forskellige virksomheder da der godt kan være betydelige udsving i prisen på f.eks. timeløn osv. Men også på hvor meget de forskellige virksomheder går i dybden med vurderingsarbejdet og udførelsen af den endelige rapport.

Vær derfor gerne kritisk når du indhenter tilbud, det bliver trods alt et centralt arbejdsredskab i din økonomi og drift

You May Also Like

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *